Wat is een regeerakkoord?

Een regeerakkoord bevat de belangrijkste doelstellingen van het kabinet. In het regeerakkoord staat wat het kabinet de komende tijd wil doen en bereiken. Partijen die samen een nieuwe regering willen vormen, moet het eerst eens worden over een voorlopig regeerakkoord. Daarover onderhandelen de fractievoorzitters onder leiding van informateurs. Vervolgens krijgen de leden van de Tweede Kamer het akkoord onder ogen en kunnen de echte onderhandelingen beginnen. Een regeerakkoord opstellen kost veel tijd, omdat de verschillende partijen hun standpunten, die soms ver uiteen lopen, met elkaar moeten verenigen. Het is dus een kwestie van geven en nemen. Mislukt de formatie dan valt het kabinet.

Je kunt hier het regeerakkoord downloaden. De belangrijkste punten die erin staan vind je hier.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>