VVD wil simpeler systeem belastingen

“Hoe kunnen we uitleggen waarom voor konijnenvoer een laag btw-tarief geldt en voor caviavoer een hoog btw-tarief?”

‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijk’, zo luidt het motto van de Belastingdienst. Als het aan de VVD ligt zou het in de toekomst nog wel wat makkelijker mogen. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra stuurde onlangs een open brief naar de Volkskrant waarin hij pleit voor een flinke verandering van het belastingsysteem, dat daardoor veel simpeler in elkaar zou moeten zitten. In het huidige stelsel zijn vooral de toeslagen hem een doorn in het oog. Door aan de ene kant belastingen te innen en aan de andere kant toeslagen uit te betalen wordt er naar zijn idee onnodig veel geld rondgepompt. Hij zou de toeslagen dan ook het liefst afschaffen en deze tegemoetkoming omzetten in lagere belastingen voor de burgers die hier recht op hebben.

“Zou het niet eenvoudiger zijn alle toeslagen af te schaffen?” – Halbe Zijlstra

Minder prikkels

Die redenering kan wat hem betreft ook opgaan voor allerlei subsidies die moeten dienen om een bepaald wenselijk gedrag te prikkelen. Als voorbeeld noemt hij bijvoorbeeld de subsidie die verstrekt wordt voor zonnepanelen of de aanschaf van duurzame auto’s. Op die manier ontstaat er volgens hem een ‘onzinnige carrousel van belastinggeld’. Ter illustratie haalt hij de zorgpremie aan die iedereen betaalt. Deze wordt weer gecompenseerd door de zorgtoeslag, maar om deze te kunnen betalen moet andere Nederlanders weer extra belasting betalen. Dat moet volgens hem effectiever kunnen.

Goed voor de groei

Een nieuw belastingstelsel zou goed zijn voor de economische groei, die op dit moment mede door het ingewikkelde stelsel wordt afgeremd. Experts zijn het met hem eens maar merken op dat het stelsel niet alleen op het vlak van toeslagen herzien moet worden. Fiscale aftrekposten en de manier waarop huizenbezit door de fiscus wordt behandeld zouden wat hen betreft vereenvoudigd moeten worden. Heikel punt is dat er voor dergelijke veranderingen wel geld nodig is om te voorkomen dat de kloof tussen arm en rijk groter wordt. Geld dat er op dit moment niet is, dus het is maar de vraag of de voorstellen van Zijlstra het op korte termijn zullen halen. Het kabinet reageert uiterlijk 1 juli op vergelijkbare voorstellen die al door de commissie-Van Dijkhuizen zijn gedaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>