Veel ophef over VVD-poster in Rotterdam

De gemeenteraadsverkiezingen zorgen doorgaans niet voor al te veel spektakel. Wat posters her en der in de stad of het dorp, waar behalve de gezichten van de kandidaten niet zo veel spannends op te zien is. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart weet de VVD het echter toch wat bonter dan normaal te maken. In Rotterdam is namelijk een poster van de partij te zien met de tekst “In Rotterdam praten we Nederlands”. Zodra er op de social media foto’s van de poster verschenen ontstond er direct veel ophef.

Ook bekende Nederlanders spreken zich uit

De reacties op de posters komen niet alleen van de gewone burgers, maar ook opvallend veel bekende Nederlanders spreken zich uit over de boodschap. Zo vroeg actrice Halina Reijn op Twitter om uitleg over “dat absurde bord in Rotterdam”.  Uitleg kwam er niet direct, maar er volgden wel direct een boel bedreigingen aan haar adres. Ook cabaretier Jan Jaap van der Wal liet van zich horen op Twitter: “In Rotterdam hebben we de betekenis het liberalisme even afgezonken in de Maas”. De negatieve reacties overheersten en waren zelfs vanuit het VVD-kamp zelf te horen.

 

Rutte staat vierkant achter tekst

Een reactie van premier Mark Rutte kon natuurlijk niet uitblijven. Tegenover de NOS liet hij weten het een mooie poster met een goede boodschap te vinden. Geconfronteerd met het racistische karakter dat de poster volgens velen heeft, benadrukte hij dat het leren van de Nederlandse taal juist een eerste voorwaarde is om goed te kunnen integreren in de Nederlandse samenleving. De Rotterdamse lijsttrekker Jeannette Baljeu onderstreept dat punt en geeft aan dat de lokale afdeling van de VVD in Rotterdam dan ook geen afstand neemt van de tekst op de poster. Integratie is in Rotterdam een heikel punt dat volgens de VVD aandacht verdient.

In een video van radiozender FunXFM is te zien dat er in Rotterdam inderdaad meer dan Nederlands wordt gesproken. Dat is natuurlijk op zich een mooi iets, maar feit blijft dat Nederlands daarbij als basis moet dienen. Gelukkig is ook dát in de video te zien.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>