Politieke partijen in geldnood

De val van het kabinet heeft ervoor gezorgd dat politieke partijen steeds minder te besteden hebben. Door de onverwachte verkiezingen die op de val volgden moesten partijen opnieuw campagne voeren om kiezers voor zich te winnen en dit heeft ertoe geleid dat een aantal van hen in de rode cijfers staan. Dat blijkt uit een analyse van de jaarverslagen van de politieke partijen door Het Financieele Dagblad.

Gunstig voor de VVD

Alleen de VVD, D66 en 50PLUS zijn er relatief gunstig doorheen gekomen, aldus de krant. Voor het CDA, de PvdA en Groenlinks is de situatie rampzalig, zij sloten af met een tekort van respectievelijk 1,8 miljoen, 1,3 miljoen en 0,9 miljoen euro.

In totaal gaven alle partijen samen 11,5 miljoen euro uit voor de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dit is 1,5 miljoen meer dan voor de verkiezingen in 2010. Vrijwel alle partijen deden voor partijfinanciering voor de campagne een beroep op aanhangers van de partij. Dit pakte voor de VVD het gunstigst uit, zij wist bijna 700.000 euro op te halen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>