Ook softdrugs moet je hard kunnen aanpakken

foto via dvhn.nl

foto via dvhn.nl

De Nederlandse Opiumwet maakt onderscheid tussen harddrugs en softdrugs.  Maar wat maakt harddrugs nu eigenlijk hard en softdrugs soft? Harddrugs – zoals heroïne, cocaïne en LSD – brengen een onaanvaardbaar risico met zich mee, aldus de Nederlandse overheid. Harddrugs werken verslavend, zijn ongezond en kunnen leiden tot verstoring van de openbare orde.

Softdrugs – zoals hasj, wiet en kalmeringsmiddelen -  zouden een toelaatbaar risico met zich meebrengen. Hoewel softdrugs niet onschuldig zijn, zijn de risico’s minder groot.

Verslavingsproblemen

De VVD vindt dat ook softdrugs ernstige gevolgen kunnen hebben. Veel jongeren kampen door het gebruik ervan met verslavingsproblemen en geestesziekten. Wijken waarin coffeeshops zijn gevestigd ervaren hinder en overlast. Criminaliteit rond softdrugs moet hard worden aangepakt, aangezien de partij veel belang hecht aan de veiligheid van de burger. Welke maatregelen zijn hier op zijn plaats?

  • Onmiddellijke sluiting van overlast gevende coffeeshops
  • Coffeeshops uitsluitend toestaan met pin te laten betalen, om buitenlandse gebruikers te ontmoedigen
  • Streng optreden tegen straathandel, sluiting van drugspanden
  • Schade die wordt veroorzaakt door de teelt van softdrugs tot op de laatste cent verhalen op de daders

Wietmanifest

manifest-join-regulationVeel gemeenten zien een oplossing in gereguleerde wietteelt. Eerder dit jaar boden meer dan dertig gemeenten het manifest ‘Joint Regulation‘ aan aan VVD-minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten. De gemeenten willen zelf wiet gaan verbouwen. Zo zouden zij de handel kunnen bewaken en de illegale wietteelt tegengaan. Volgens hen is veel overlast te wijten aan een kronkel in de wet: wietverkoop wordt gedoogd, terwijl de teelt verboden is. Dit terwijl de thuiskweek voor eigen gebruik wel legaal is (gelimiteerd tot 5 planten) en het verkrijgen van wietzaden zeer toegankelijk is via lokale en/of online kanalen.

De minister ziet het voorstel van de gemeenten niet zitten. Omdat 80 procent van de illegale wietteelt voor de export bestemd is, denkt Opstelten dat gereguleerde teelt weinig zal uithalen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>