Het verschil tussen de Eerste en Tweede Kamer

In de Eerste en Tweede Kamer zitten onze volksvertegenwoordigers. Er worden beslissingen genomen over het beleid in ons land.

Het grootste verschil tussen de beide kamers zit hem in het takenpakket. De Tweede Kamer kan wetten veranderen, we noemen dit het recht van amendement. Wetten worden bediscussieerd en er wordt gelobbyd om veranderingen in wetten aan te brengen. De Eerste Kamer kan alleen een wet goedkeuren of verwerpen. Daarnaast heeft de Eerste Kamer als taak de regering te controleren, al wordt hier niet vaak gebruik van gemaakt.

Er zijn nog een aantal andere verschillen. Zo hebben de Tweede Kamerleden een voltijds aanstelling hebben, de Eerste Kamerleden niet. Een ander verschil is dat leden uit de Tweede Kamer direct worden gekozen door het volk.

In het kort:

Tweede Kamer Eerste Kamer
rechtstreeks gekozen indirect gekozen
mag wetsvoorstellen wijzigen mag alleen het eindresultaat beoordelen
spreekt over alle beleidsonderwerpen spreekt vrijwel alleen over wetsvoorstellen
vergadert 3 a 4 dagen per week vergadert 1 dag per week
lidmaatschap is een hoofdfunctie lidmaatschap is een bijbaan
eigen medewerkers geen eigen medewerkers
kan een kabinet ten val brengen stelt zich als regel terughoudend op

Bron: parlement.com

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>