De 5 partijen van Nederland

timthumb

De 5 grootste partijen van ons land zijn momenteel de VVD, de PvdA, het CDA, de PVV en de SP. Al die partijen hebben verschillende standpunten. We zetten ze voor je op een rijtje.

VVD

Op dit moment kennen we twee partijen die uitgaan van liberale grondbeginselen. De oudste is de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). De partij bestaat sinds 1984 en houdt vast aan economisch liberalisme en zo min mogelijk overheidsbemoeienis.

PvdA

In Nederland zijn verschillende partijen die in de socialistische traditie geworteld zijn. Zij hechten veel waarde aan het gemeenschappelijk belang. De grootste is de Partij van de Arbeid (PvdA), een samenvoeging van socialisten, progressieve liberalen en progressieve christenen. De PvdA is tegenwoordig eerder sociaal/democratisch dan socialistisch te noemen.

SP

De SP is een socialistische partij die is voortgekomen uit een marxistisch-leninistische groepering. Door zich in te zetten voor lagere huren en tegen milieuvervuilingen en werkloosheid heeft de partij de afgelopen jaren veel aanhang gekregen. De SP zit sinds 1994 in de Tweede Kamer.

PVV

Geert Wilders heeft de Partij Voor de Vrijheid in 2006 opgericht, na lid te zijn geweest van de VVD en vervolgens als ´Groep Wilders´ in de Tweede Kamer te hebben gezeten. De partij heeft populistische en nationalistische standpunten.

CDA

Het Christen Democratisch Appel is een christendemocratische partij die vooral aandacht heeft voor harmonie en onderlinge verbondenheid.

Tags: / / / /

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>