18 jaar, dus stemmen! Maar op wie?

Vanaf je 18e mag je je stem uitbrengen voor een politieke partij. Sommige mensen stemmen op de partij waarvan de standpunten het beste aansluiten bij hun eigen situatie, anderen gaan uit van het belang van de samenleving. Het kan ook zijn dat je stemt op een specifiek persoon omdat je hem of haar sympathiek of betrouwbaar vindt overkomen.

Tot 1970 was er in ons land opkomstplicht en most iedereen die recht had om te stemmen ook daadwerkelijk gaan. Tegenwoordig ben je niet meer verplicht om te stemmen. Het percentage mensen dat gaat stemmen is dan ook flink gedaald.

Wil je weten welke partij bij je past? Voor volwassenen is er de stemwijzer. Als je nog niet op een leeftijd bent dat je mag stemmen, maar je wilt wel graag weten welke partij goed bij je past, dan kun je terecht bij de kinderstemwijzer.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>